ЗМИЯ – Символ на Знание и Сила

Начало » Бутик за Бижута и Дрехи » ЗМИЯ – Символ на Знание и Сила

ЗМИЯ – Символ на Знание и Сила

Предизвикващата страх змия всъщност и е сложен и универсален символ.

Всяка змия е изтъкана едновременно от знание, сила, коварство, изтънченост, хитрост, тъмнина, изкусителка,  означава смърт и безсмъртие, добро и зло, олицетворени и от раздвоения език, целебното, но и смъртоносно действие на отровата, мистериозното умение да хипнотизира хора и животни.

Това видимо противоречие, съчетаването на две различни, често противоположни начала, е присъщо за символите от най-дълбока древност.

Змия, като същество, което може да убива,  символизира смъртта, а като животно, което мени кожата си – живота и възкресението.

Навитото на колело студенокръвно се отъждествява с кръговрата на живота. Това е и Слънцето, и Луната, животът и смъртта, светлината и тъмнината, изцелението и отровата, мъдростта и опустошителната страст…

Змията е и фалически символ, свързва се и с бременността. Всички женски божества, включително и Великата богиня майка, са изобразявани в компанията на змия – обвита около тях или в ръцете им.  Присъщи са и типично женски качества – загадъчност, интуитивност, тайнственост.

Символизира и непредсказуемостта – появява се неочаквано и изчезва по същия начин.

Змията се смята за двуполова и е знак на всички самовъзпроизвеждащи се божества. Олицетворява силата на Земята, плодородието.
Неизменен атрибут  на древногръцкият бог лечител Асклепий е жезъл, около който е обвита змия.

Символът е едновременно соларен, сексуален, погребален, хтоничен – т.е. изразява силата на мрака, подземията.

Тъй като обитава дупки в земята, контактува с подземния свят и има достъп до силите на мъртвите, до магиите. Змията като хтоничен символ изразява агресията на боговете на мрака, противопоставя се на слънчевите, духовни сили и олицетворява тъмната страна в човешката душа.

Змията се разглежда и като посредник между Небето и Земята, символизира Инстинкта, виталността, енергията. Асоциира се с небето, земята, водата и с Вселенското дърво.

Изобразява пътя на Слънцето на небето, мълнията и силата на водата, придружава при всички речни божества.
В християнския свят змията се смята за олицетворение на дявола, но в Индия е свещено животно.
У нас има и празник на змиите – денят на св. Йеремия.  В народните представи те излизат от зимните си леговища на 25 март – Благовещение. Властелинът им обаче се появява на  1 май – Йеремия.

About the Author:

"Трагедията в живота не е, че не си постигнал целите си... Трагедията е да нямаш цел към която да се стремиш... Не е катастрофа да умреш без да постигнеш мечтата си... Но е катастрофа да нямаш мечта... Не е страшно, ако не успееш да постигнеш идеалите си... Страшното е да нямаш идеали... Не е мъчно да не достигнеш звездите, но е мъчно... да нямаш звезди към които да се стремиш... Грях е не провалът и не от него трябва да се срамуваме..., а от ниските стремежи... Трябва да имаш големи, дори невъзможни мечти... Мечти, които ще променят нещо и ще оставят след теб нещо..."

Остави коментар