Коледни и Новогодишни Традиции и Късмети

Начало|МОДНИ ТЕНДЕНЦИИ И СЪВЕТИ|Коледни и Новогодишни Традиции и Късмети

Коледни и Новогодишни Традиции и Късмети

В навечерието на предстоящите зимни празници, когато трепетното очакване  обхваща малки и големи, ви припомняме няколко интересни

коледни и новогодишни традиции и късмети,

които да използвате за баницата или питката си. Предпразничната подготовка ни зарежда с много положително настроение, а всяка Коледа може да остане незабравима за вас и семейството ви, ако  отделите достатъчно време за дребните “неща” – украсяване на дома и коледното дърво, празничните светлини, писмото до Дядо Коледа, както и съвместната подготовка на празничната трапеза…

Коледни и Новогодишни Традиции и Късмети (за разпечатване)

ЗНАЕТЕ ЛИ, ЧЕ...

ЛЕГЕНДИТЕ И ПРИЧИНИТЕ

да украсяваме коледно дръвче са много. Най-старата и популярна е свързана… естествено с Адам и Ева – те са ни виновни за всичко 🙂 След като били изкушени от змията, двамата вкусили от ябълката на познанието и били наказани завинаги да напуснат Райските земи. Зимните месеци, когато листата на дърветата опадали, изгнаниците се налагало да ги заместват с елхови клони (т.е. “облеклото” си). От там се зародила традицията хората да накичват елхи с цветни панделки, сладки и свещи и да потапят ябълки в захарен сироп. Звездата на върха на коледното дърво символизира Витлеемската звезда, която “огряла” раждането на Исус Христос. Друго поверие разказва, че германците са първите, които украсяват елха, защото вярвали, че вътре е скрит горски дух, който ще пази семейството им. На Коледа в Африка украсяват баобаби – с разноцветни парцалчета, а африканците рисуват върху кожата си снежинки. Все пак… сняг там има само по върха на Килиманджаро…

Една от най-обичаните традиции са коледните късметчета – някои ги слагат в погача на Бъдни вечер или в коледната баница, а други предпочитат да ги оставят в питка за Нова година. Който и вариант да предпочитате, добре е да заложите на нетрадиционни и забавни текстове, които ще привнесат за по-доброто настроение. Ето нашите идеи за коледно – новогодишни късметчета, в удобен за разпечатване формат:

Свалете Готови за Разпечатване Коледни и Новогодишни Късмети

На Коледа и след настъпването на Нова Година е ред на други почитани по българските земи традиции, а именно коледуването и сурвакането, при които възрастни и деца  пеят песни и нареждат думички за здраве и благоденствие.

Коледни и Новогодишни Традиции и Късмети (за разпечатване)

ЗНАЕТЕ ЛИ, ЧЕ...

КОЛЕДАРИТЕ И СУРВАКАРИТЕ

не са само традиционно български. Можете да ги срещнете и в Англия, макар и не под същата “визуална форма” – някога те са били нощни пазачи, които се грижели за реда по улиците. На Рождество се събирали на групички и пеели на висок глас, като първоначално предизвиквали гнева на съгражданите си. С течение на годините ролята на пазачите, заели музиканти и певци, които кръстосвали улиците, увличайки тълпата след себе си с приповдигнато настроение.

Но кой е Дядо Коледа…

Коледни и Новогодишни Традиции и Късмети (за разпечатване)Дядо Коледа е известен по света под различни имена – Санта Клаус, Св. Николай, Крис Крингъл, Дядо Мраз… Добре познатият ни и съвременен Дядо Коледа е “рожба” на Клемент Кларк Мур – образован човек, поет от  Ню Йорк, който през 1822 г. пише коледната приказка “Гостуването на St. Nicholas” , като подарък за децата си. Той изобразява Дядо Коледа като закръглен, дребничък елф, пътуващ на шейна, дърпана от малко еленче. В нощните часове преди Коледа, той прескачал по покривите на къщите, спускал се в комините и оставял подаръци за децата в специално окачени по камините чорапи. Приказката на Мур за Saint Nicholas всъщност е базирана върху традицията за Sinter Klaas, която холандците спазвали на 24 и 25 декември. Описанието на Дядо Коледа е заимствано от норвежки езически легенди за палаво човече, което е главен герой на празници по тези земи през зимата. Разбира се, легендите за белобрадия старец са толкова много, колкото вероятно са и страните по света. Но друга любопитна история е за родения в Германия и живеещ в Ню Йорк карикатурист Наст, който прави смешни рисунки на добродушно старче с човешки ръст, бяла брада, закръглена фигура и червени дрехи. Той изобразил дори дома на дядо Коледа на Северния полюс, с малката работилница за играчки. Именно от неговите карикатури идва и поверието, че Дядо Коледа записвал в голяма книга, кои деца са слушали през годината и кои – не!

Коледни и Новогодишни Традиции и Късмети (за разпечатване)

ЗНАЕТЕ ЛИ, ЧЕ...

ТРАДИЦИЯТА

Коледни и Новогодишни Традиции и Късмети (за разпечатване)да си подаряваме подаръци се свърза с тримата влъхви, които носят на Йосиф и Мария дарове за новородения Исус. Това е и причината на Коледа да радваме близките си по същия начин, като знак на обич и уважение. Но обичай да се разменят подаръци съществува от дълбока древност, когато това се е правело по повод зимното слънцестоене (21 декември).

Друга интересна традиция по света и по-слабо (засега) разпространена у нас, е подаръците да се оставят в чорап. Това е  по-скоро от скандинавския фолклор, където легенда разказва за Св. Николас – покровител на децата, как на Бъдни вечер подхвърлил жълтици през комина на едно семейство. Парите попаднали в окачения да се суши над огъня чорап.

Коледни и Новогодишни Традиции и Късмети (за разпечатване)

ЗНАЕТЕ ЛИ, ЧЕ...

ПЪРВАТА КАРТИЧКА

Коледни и Новогодишни Традиции и Късмети (за разпечатване)посветена на Коледа, води началото си от 1843 г., когато на един англичанин му втръснало да пише писма до семейството си за празниците. Хенри Коулс, бизнесмен, решил проблема с красива картичка, а идеята му добила огромна популярност и той успял да продава произведенията си за по шилинг. Няма нужда да казваме, че днес един от най-процъфтяващите бизнеси, е именно този с поздравителните картички…

About the Author:

"Трагедията в живота не е, че не си постигнал целите си... Трагедията е да нямаш цел към която да се стремиш... Не е катастрофа да умреш без да постигнеш мечтата си... Но е катастрофа да нямаш мечта... Не е страшно, ако не успееш да постигнеш идеалите си... Страшното е да нямаш идеали... Не е мъчно да не достигнеш звездите, но е мъчно... да нямаш звезди към които да се стремиш... Грях е не провалът и не от него трябва да се срамуваме..., а от ниските стремежи... Трябва да имаш големи, дори невъзможни мечти... Мечти, които ще променят нещо и ще оставят след теб нещо..."

Остави коментар