ПЕТЕЛ – Смелост, Доброта, Доверие

Начало » Бутик за Бижута и Дрехи » СИМВОЛИ и ТАЛИСМАНИ » ПЕТЕЛ – Смелост, Доброта, Доверие

ПЕТЕЛ – Смелост, Доброта, Доверие

От гледна точка на митологията шареният петел се свързва със Слънцето и неговите сили и енергии.

И до днес се знае, че гръмогласният петел е „глашатай“ на небесния господар и оповестява настъпването изгрева и на всеки нов ден. За това няма да е пресилено, ако петелът бъде възприеман като олицетворение на възкръсването и (пре)раждането в живота. В повечето култури и религии той намира редица асоциации с боговете, символи на слънцето и небесния огън, а именно Марс, Меркурии, Аполон и др.

Безспорен символ на сексуалността и мъжествеността, на агресивността и войнствеността, но същевременно на смелостта и независимостта!

Източните учения са особено благосклонни към способностите на нахакания петел и му приписват редица благородни качества, сред които смелост, доброта, доверие. Короната, с която боговете са го увенчали, говори за неговата божественост, войнственост и склонност да налага своето мнение. Не случайно в Китай той е символ на войната и агресията, а също така на авантюристичния дух и консервативните разбирания.

Човекът, чиито „тотем“ е петелът, не се доверява на никого, освен на себе си, предпочита сам да свърши конкретна задача, вместо да разчита на друг и често бива разпознаван по своята ексцентричност.

Не обича да приема съвети, но пък щедро ги раздава, обича да говори истината, което обаче е доста неопределено като твърдение, тъй като той не признава друга истина, освен… своята.

Вижте още:

Петелът е олицетворение на смелостта и при необходимост е готов да рискува своя живот за нечий друг. Не се колебае в действията и решенията си, затова е ненадминат на ръководни длъжности и политически позиции. Излъчва студенина и надменност, но не се заблуждавайте – това е един от най-огнените и емоционално богати характери.

Пламват бързо, влюбват се често и обичат страстно. Именно затова българското народно поверие гласи, че два петела в една къща не виреят и животът става непоносим.

ПЕТЕЛ - Смелост, Доброта, Доверие

Древногръцка легенда разказва, че петел стоял до Лето, докато тя раждала своите близнаци Артемида и Аполон, деца на Зевс. Вероятно това е причината по-късно самият Питагор да възкликне „Хранете всеки петел, но не ги принасяйте жертва! Те са олицетворение на Слънцето (Артемида и Аполон) и на Луната (Богинята Лето).“
Цветовете на петела също имат силна тълкувателна значимост – цветните, светли и червени били възприемани като асоциация на огъня и слънцето, докато тъмните до черни – като символ на водата, но и на подземното царство.

Юдеите пък вярвали, че само с един размах на крилете си, тази птица има способността да обезсилва демони и черни магии.

Петелът се среща и в християнското учение, а от различни легенди научаваме, че петли са огласявали както раждането на Исус, така и неговата физическа смърт на кръста. Именно затова птицата е възприета като силен християнски елемент и неслучайно нейни стилизирани изображения са монтирани по покривите на катедрални храмове.

Видяхте ли най-новите ни предложения?

By | 2018-03-13T09:15:49+00:00 януари 5th, 2017|Categories: СИМВОЛИ и ТАЛИСМАНИ|Tags: , , , , , |Коментарите са изключени за ПЕТЕЛ – Смелост, Доброта, Доверие

About the Author:

"Трагедията в живота не е, че не си постигнал целите си... Трагедията е да нямаш цел към която да се стремиш... Не е катастрофа да умреш без да постигнеш мечтата си... Но е катастрофа да нямаш мечта... Не е страшно, ако не успееш да постигнеш идеалите си... Страшното е да нямаш идеали... Не е мъчно да не достигнеш звездите, но е мъчно... да нямаш звезди към които да се стремиш... Грях е не провалът и не от него трябва да се срамуваме..., а от ниските стремежи... Трябва да имаш големи, дори невъзможни мечти... Мечти, които ще променят нещо и ще оставят след теб нещо..."