ДЕТЕЛИНАТА – Поверия и Легенди

Начало » Бутик за Бижута и Дрехи » ДЕТЕЛИНАТА – Поверия и Легенди

ДЕТЕЛИНАТА – Поверия и Легенди

Още от ранно детство сме чували и знаем, че детелината е скъп талисман и притежава магическа сила, което е резултат на нейната уникалност и рядкост

– на около 10 000 трилистни има едва една четирилистна детелина.

Какво разказват поверията и легендите за детелината?

Винаги когато видим поляна от детелини започваме да се взираме, търсейки между всички тях една единствена – тази, която е с четири листа, специалната детелина, съкровището между всички.

Според най-разпространеното вярване всяко от листата на четирилистната детелина има определено значение:

Първият лист символизира Вярата, вторият – Надеждата, третият – Любовта, а четвъртият – Щастието. Според  древната легенда да откриеш четирилистна детелина означава голям Късмет, защото, ако имаш Вяра, пазиш Надежда и търсиш Любов ти със сигурност ще намериш своето Щастие!

Още Авицена е използвал сок от свежа детелина, като средство за бързо заздравяване на рани, а отвара от растението – при бъбречни заболявания.

Лечителите в средноазиатските страни със същата отвара лекували простуда и дори малария. В миналото по нашите географски ширини жените пък вярвали в подмладяващата ѝ сила.

Прабабите ни  събирали преди изгрев роса от детелина, изливали я в малък съд, поставяли вътре три свежи стръкчета и ги оставяли да престоят до залез.

А вечерта си миели лицето с водата, сигурни, че ще се заличат бръчките им.

Вижте още:

Четирилистната детелина е символ на старобългарския род  Дуло. Кръгчето посредата е Онгъла, а четирите листенца са посоките по които са поели българските родове след потопа – по часовниковата стрелка и отново са се завръщали. Всъщност детелината е точната схема на началото и пътя на българските племената от Онгъла. Истинска четирилистна детелина е един от древните български символи.

В ирландската традиция трилистната детелина символизира Светата Троица. Свети Патрик е използвал детелината, за да обясни на невярващите идеята за триединството – така както три листа растат заедно в едно растение, така и един Господ има три лица. А всеки лист на детелината символизирал Отца, Сина и Светия Дух. Когато е открита четирилистната детелина, започнало да се вярва, че четвъртото листо символизира Божията милост.

Друга легенда разказва за това, как когато Адам и Ева били изгонени от Райската градина, Ева откъснала четирилистна детелина, за да си спомня за дните прекарани там.

Затова, ако в градината ви има четирилистна детелина, в нея има и късче от Рая и божията благословия е с вас.

В Средновековието пък се смятало, че четирилистната детелина носи не само щастие, а който я откриел дори можел да вижда феи и горски духове. Затова децата обикаляли полетата с надежда да намерят детелина и да надникнат в магичния свят на приказките.

Растението носи особено значение и в други религии. За брамините четирилистната детелина е символ на слънчевото колело и на четирите главни културни области около Покрива на света – Индия  на юг, Средиземноморието на  запад, татаромонголските области на север и Китай на изток.  Келтите и други езичници също съзирали в детелината символ на слънцето.

Затова и до днес се вярва, че който намери четирилистна детелина, ще е благословен.

Бъдете благословени и нека късметът ви съпътства винаги!

Източник: Промени живота си!

About the Author:

"Трагедията в живота не е, че не си постигнал целите си... Трагедията е да нямаш цел към която да се стремиш... Не е катастрофа да умреш без да постигнеш мечтата си... Но е катастрофа да нямаш мечта... Не е страшно, ако не успееш да постигнеш идеалите си... Страшното е да нямаш идеали... Не е мъчно да не достигнеш звездите, но е мъчно... да нямаш звезди към които да се стремиш... Грях е не провалът и не от него трябва да се срамуваме..., а от ниските стремежи... Трябва да имаш големи, дори невъзможни мечти... Мечти, които ще променят нещо и ще оставят след теб нещо..."

Остави коментар