Свети Валентин – Празник на Любовта

Начало » Бутик за Бижута и Дрехи » СИМВОЛИ и ТАЛИСМАНИ » Свети Валентин – Празник на Любовта

Свети Валентин – Празник на Любовта

Без вино и любов не мога… да преживея нито ден,
да знаеш колко ми е трудно, ако не съм опиянен!
Омар Хаям

С приближаването на деня на Свети Валентин, или иначе на казано на Празника на Любовта, решихме да ви разкажем малко повече за произхода на тази традиция.

Отричан от мнозина, но празнуван от два пъти повече хора, този ден се превърна в традиционен не само за американците, но и за много други народи по света. Традицията повелява на 14-ти февруари да се разменят бонбони, цветя и дребни подаръци в името на Свети Валентин.

От тук идва въпросът… кой всъщност е Валентин и с какво право измества Трифон от нашия календар?

Подобно на историите за всички светци и тази за Св. Валентин е обвита в мистерия. Благодарение на него месец февруари отдавна се празнува като месец на любовта и романтичните взаимоотношения. Празникът, такъв какъвто го познаваме днес, съдържа следи и от християнски, и от древноримски традиции.

Но къде е връзката на Валентин с тези ритуали?

Споделете с приятели, ако намирате статията за интересна и полезна! ➹

.

Знаете ли че…?

Според преброяване направено от „Асоциацията на поздравителните картички“ (да, има и такава) приблизително 1 млр картички се изпращат ежегодно в Деня на Свети Валентин по целия свят и това превръща деня на влюбените във втория най-популярен ден за изпращане на писма… естествено след Коледа (когато в „обмен“ са над 2,5 млр картички и писма!)!

Една легенда твърди, че Валентин бил свещеник, служил през трети век в Рим. Той изпълнявал и ролята на лечител и бил добре познат в родното си място като такъв. Смесвал уханни билки с мед и вино, лекувал множество болести, промивал и превързвал раните на войниците. Веднъж при него дошъл градският затворнически надзирател, като водел за ръка своята дъщеря и настоявал Валентин да опита да я излекува. Момичето било сляпо и свещеникът-лечител много добре разбирал, че познанията му са безсилни пред това, но пък сърцето му веднага попаднало под въздействие на красотата на девойката и в крайна сметка дал дума, че ще направи всички възможно, за да ѝ върне зрението.

Свети Валентин или Празникът на Любовта
За зла участ точно тогава император Клавдий II решава, че самотните мъже са по-подходящи за войници от тези със съпруги и семейства и обявява за незаконно сключването на брак от млади мъже с техните любими девойки. Свещеникът Валентин не приема подобна несправедливост и продължава да изпълнява тайни бракосъчетания, но действията му биват разкрити и императорът заповядва неговата смърт. (Други истории разказват, че всъщност Валентин е арестуван и убит заради това, че е подпомагал бягствата на християни от римски затвори, където те били бити и измъчвани.). Докато e в затвора свещеникът не спира да мисли за дъщерята на надзирателя и ѝ изпраща прощално писмо – първата „валентинка“, точно преди смъртта си. Твърди се, че подписва картичката с „От вашия Валентин“ – израз, с който и до днес се подписват тайните любовни послания.

На 14-ти февруари 270 година присъдата бива изпълнена, а тъмничарят отнася прощалното писмо на своята дъщеря. Когато тя разтваря плика, отвътре изпада цветче жълт минзухар. Девойката го полага в дланта си и мигом става чудо и зрението ѝ се възстановява.

Тя успява да види нежното малко цвете в ръката си и думите от писмото…

От твоя Валентин“

Свети Валентин или Празникът на Любовта

Разбира се легендите за Валентин, както всички останали митове, са изпълнени с мистика, загадъчност и голяма доза невъзможни събития. Но в историите винаги се говори за неговото милосърдие, доброта, жажда за справедливост и любов. Неминуемо образът му е изграждан като смела, но и романтична фигура и може би благодарение на тази си репутация, Валентин се превръща в един от най-популярните светци на Англия и Франция, а впоследствие и на Америка.

Мнозина си мислят, че денят на Св.Валентин е останки от езически празници, но той се празнува и е определен за такъв с точно обратната цел, а именно да затвърди християнството.

Споделете с приятели, ако намирате статията за интересна и полезна! ➹

.

През 496 г. Хеласиус, римски папа, забранява честванията в името на Бог Пан, а на тяхно място въвежда деня, когато да се почита Св. Валентин. Всъщност именно с цел „християнизация“ много от дните в православния и католическия календар, буквално заместват почитта към различни езически богове и събития с възпоменания на обявени за светци от църквата редица реални личности. Подобен е и случаят с Рождество Христово, което честваме на 25.12 при все, че според различни тълкувания, освен че няма и не може да бъде определена точна дата на раждането Иисус, той вероятно е роден или през пролетта, или през есента, но в никакъв случай не и през зимата. Но 25 декември е съвпадал с езическия празник в чест на слънцето и с цел плавно да наложат новата религия, християнските водачи просто заместват едно събитие с друго.
Макар писмата-валентинки да водят своето начало още от самия Валентин, те се налагат и разпространяват едва след 1400г. Най-старата съществуваща валентинка е стихотворение, написано през 1415г. от Шарл Орлеански за съпругата му, докато той бил затворен в Лондоската кула. Няколко години по-късно крал Хенри V възлага на писател на име Джон Лидгейт да композира валентинка за Катрин Валоа.

Свети Валентин е тачен изключително много в Съединените щати, Канада, Мексико, Обединеното кралство, Франция и Австралия като традицията е граждани от всички социални групи да разменят помежду си символични подаръци или ръкописни бележки с нежни послания. Към днешна дата вече има готови печатни творения, но се завръщат и красивите ръчно изработени и изписани картички.

Споделете с приятели, ако намирате статията за интересна и полезна! ➹

.

Според наложените представи… на Свети Валентин мъжете подаряват цвете на своите дами, а като задължително условие е цветята да са червени. Тук се намесва още една легенда, според която Афродита, бързайки за среща със своя Адонис, настъпва розов храст и кръвта ѝ обагря цветчетата в алено. Именно затова червените рози и червеният цвят се налагат като олицетворение на любовта и страстта. Ако пък вашата дама предпочита друг нюанс цветя, гледайте поне опаковката да е в червено. Тъй като това е празник на любовта и сладостта, възприето е цветята да са придружени с малка шоколадова бонбониера и символичен подарък, който да съдържа в себе си стилизирано изображение на сърце, например бижута или играчка. Валентинката се подразбира 😉

Свети Валентин или Празникът на Любовта

Ако не сте от романтичните натури или намирате подобни празници за „глупост“… забравете Свети Валентин… Той няма да ви се разсърди…

Но дали половинката ви няма да се зарадва ако я изненадате с букет аленочервени рози? Комбинирайте с бутилка червено вино и смятайте традициите и от двете страни за спазени… Да, виното не е любов, но показва пътя към любовта…

Важно е да има и любов, и вино… а дали ще почитате Св. Валентин или Св. Трифон не бива да е въпрос на спорове, а на личен избор!

Видяхте ли най-новите ни предложения?

About the Author:

"Трагедията в живота не е, че не си постигнал целите си... Трагедията е да нямаш цел към която да се стремиш... Не е катастрофа да умреш без да постигнеш мечтата си... Но е катастрофа да нямаш мечта... Не е страшно, ако не успееш да постигнеш идеалите си... Страшното е да нямаш идеали... Не е мъчно да не достигнеш звездите, но е мъчно... да нямаш звезди към които да се стремиш... Грях е не провалът и не от него трябва да се срамуваме..., а от ниските стремежи... Трябва да имаш големи, дори невъзможни мечти... Мечти, които ще променят нещо и ще оставят след теб нещо..."

Остави коментар