Поверия и легенди за ДЕТЕЛИНАТА

no comment.. border=

Поверия и легенди за ДЕТЕЛИНАТА
Share on TwitterShare on MyspaceShare on LinkedIn+1Pin it on Pinterest

Винаги когато видим поляна от детелини започваме да се взираме, търсейки между всички тях една единствена – тази, която е с четири листа, специалната детелина, съкровището между всички.

Още от ранно детство сме чували и знаем, че тя е особено усещане и притежава магическа сила, което е резултат на тяхната уникалност и рядкост – на около 10 000 трилистни има едва една четирилистна детелина.

Какво разказват поверията и легендите за детелината?

Според най-разпространеното вярване всяко от листата на четирилистната детелина има определено значение. Първият лист символизира Вярата, вторият – Надеждата, третият – Любовта, а четвъртият – Щастието. Според  древната легенда да откриеш четирилистна детелина означава голям Късмет, защото, ако имаш Вяра, пазиш Надежда и търсиш Любов ти със сигурност ще намериш своето Щастие!

Още Авицена е използвал сок от свежа детелина, като средство за бързо заздравяване на рани, а отвара от растението – при бъбречни заболявания. Лечителите в средноазиатските страни със същата отвара лекували простуда и дори малария. В миналото по нашите географски ширини жените пък вярвали в подмладяващата й сила.  Прабабите ни  събирали преди изгрев роса от детелина, изливали я в малък съд, поставяли вътре три свежи стръкчета и ги оставяли да престоят до залез. А вечерта си миели лицето с водата, сигурни, че ще се заличат бръчките им.

Четирилистната детелина е символ на старобългарския род  Дуло. Кръгчето посредата е Онгъла, а четирите листенца са посоките по които са поели българските родове след потопа – по часовниковата стрелка и отново са се завръщали. Всъщност детелината е точната схема на началото и пътя на българските племената от Онгъла. Истинска четирилистна детелина е един от древните български символи.Поверия и легенди за ДЕТЕЛИНАТА

В ирландската традиция трилистната детелина символизира Светата Троица. Свети Патрик е използвал детелината, за да обясни на невярващите идеята за триединството – така както три листа растат заедно в едно растение, така и един Господ има три лица. А всеки лист на детелината символизирал Отца, Сина и Светия Дух. Когато е открита четирилистната детелина, започнало да се вярва, че четвъртото листо символизира Божията милост.

Друга легенда разказва за това, как когато Адам и Ева били изгонени от Райската градина, Ева откъснала четирилистна детелина, за да си спомня за дните прекарани там. Затова, ако в градината ви има четирилистна детелина, в нея има и късче от Рая и божията благословия е с вас.
В Средновековието пък се смятало, че четирилистната детелина носи не само щастие, а който я откриел дори можел да вижда феи и горски духове. Затова децата обикаляли полетата с надежда да намерят детелина и да надникнат в магичния свят на приказките.

Растението носи особено значение и в други религии. За брамините четирилистната детелина е символ на слънчевото колело и на четирите главни културни области около Покрива на света – Индия  на юг, Средиземноморието на  запад, татаромонголските области на север и Китай на изток.  Келтите и други езичници също съзирали в детелината символ на слънцето.

Затова и до днес се вярва, че който намери четирилистна детелина, ще е благословен.

Бъдете благословени и нека късметът ви съпътства винаги!Поверия и легенди за ДЕТЕЛИНАТА

Източник: Промени живота си!

❥ Информацията за предлаганите на сайта www.An-GDesign.com ръчно изработени бижута - гривни, колиета, обици, брошки и други дамски, мъжки и детски аксесоари, както и партньорските предложения, се обновява на всеки час! Въпреки това е възможно посочената наличност да се разминава с реалната, поради интензивността на поръчките, които получаваме!

❥ Снимките, които презентират продуктите на An-G Design и нашите партньори,представят най-точно цветовете им. CES COMMERCE Ltd не носи отговорност за неточното възпроизвеждане на цветовете, дължащо се на индивидуални настройки и технически параметри на компютърните системи, които се използват за достъп до магазина. Допустимо е също разминаване в рамките на 1-2 тона на цвета, дължащо се на различните партиди материали, необходими за изработката на артикулите.


Остави коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

★ Онлайн Бутик - Магазин за Модерни и Луксозни Ръчно Изработени Бижута, Аксесоари и Дизайнерски Дрехи с Отлично Качество - Българско Производство! ★

Дамски, Мъжки и Детски Ръчно Изработени Гривни Шамбала, Бохо Шик и Чан Лу! Модерни Колиета, Обици и други Накити от Естествени Камъни, Минерали и Луксозни Елементи с Инкрустирани Кристали! Талисмани за Късмет, Успех и Здраве, Гривни Против Уроки и Зли Очи с Червена Връв и Мощни Амулети! 2012-2015 An-G Design / CES Commerce Ltd © Всички права запазени! Нито една част - текст, дума или изображение от този уебсайт, както и от всички видеоклипове с логото An-G Design, не може да бъде копирана по електронен или друг начин, освен чрез позволените начини за споделя и вграждане! 786 VEHUIAH КаталогКаталог Фирми Безплатни обяви Пазаруване