В An-G Design Boutique се стремим да създаваме нашите бижута максимално качествено, за да им се радвате дълго и да ви носи удоволствие носенето им.

Въпреки това, независимо от грижите, които полагате, няма нищо вечно на този свят и естествените материали, като памучната или копринена връв например, рано или късно биват „белязани” от ежедневната или честа употреба.

Затова сме ви подготвили някои насоки как да удължите живота и да поддържате блясъка на вашите бижута и аксесоари.

Бижута и Грижа за ТяхНОСЕНЕ

Бижута се носят от милиони хора всеки ден, но малцина знаят и полагат усилия как да запазят своите съкровища с помощта на няколко прости правила :

 • РАБОТА – При изпълнение на задачи от общ характер, особено домашни задължения, като миене, готвене, градинарство,  задължително смъквайте бижутата си, за да предотвратите физическата им повреда или излагане на химикали (почистващи препарати).
 • ГРИМ – Всяка козметика, лак за коса, парфюми, лосиони, съдържат химикали, които увреждат и влияят на материалите от които се изработват накитите. Поставяйте избраните бижута  след прилагането на козметичните елементи и след пълното приключване на макиажа ви. Така ще ограничите до минимум влиянието на вредните съставки.
  • СПОРТ – Колкото и да ви се иска да изглеждате стилно дори във фитнеса, крайно препоръчително е всички бижута да бъдат „отстранени” от тялото ви, за да предотвратите както евентуални повреди върху аксесоарите, така и възможни инциденти като цяло. Освен това солената пот, която излъчва тялото ви при усилена физическа дейност, е основен враг на всички метали и материали за изработка на бижута, а и взаимодействието между тях  може да доведе до кожни раздразнения.
   • СПА / ВОДА – Хлорираната вода може да причини промени в цвета и дори структурни повреди в някои материали. Правилно е да премахвате бижутата си преди да влезете в басейна или банята, или преди планувано посещение на спа център.

Тези точки за носенето на бижута са едно добро начало, но пълната грижа за любимите бижута, включва и правилното ПОЧИСТВАНЕ

За тези, които носят бижута редовно, да ги запазят чисти и с безупречен блясък, изисква постоянна грижа и редовни усилия:

 • КЪПАНЕ – Има хора, които наивно вярват или необмислено решават, че къпането е процедура, с която освен тялото си, могат да измият и своите бижута. Груба грешка! Освен водата, неприятен фактор за аксесоарите е и сапунът – той образува тънък слой върху бижутерските материали, от който те изглеждат тъмни, захабени и нечисти. Предотвратете този проблем, като просто влизате в банята само след като старателно сте свалили всички свои украшения.
 • ПОЛИРАНЕ – За целта използвайте мек плат, а за оптимални резултати при различните метали, е желателно да се снабдите със специални полиращи кърпи и пасти. Внимавайте с каква тъкан ще полирате, защото някой материи, както и кухненската хартия например, могат да съдържат твърди влакна, които да наранят повърхността на съответното бижу, предизвиквайки надраскване.

 • РЕДОВНА ГРИЖА  –  С малко гореща вода и без почистващи препарати е най-добрият метод за бързо почистване на всякакви бижута (от метал или минерали). Не ги киснете, а просто нежно с мека кърпа и гореща вода преминете по повърхността на съответния накит, като така безопасно ще отстраните полепналите прах и мръсотия и ще възвърнете блясъка на аксесоарите си.

 

 • ПОВРЕДЕНИ БИЖУТА  – Никога не почиствайте твърде интензивно бижута, които са повредени, напукани или счупени, тъй като по този начин допълнително обостряте проблема – възможно е през пукнатините да се пропие вода или почистваща паста, които да „подронят” нараненото място. Ако бижуто ви е метално и/или със скъпоценни камъни, занесете го на професионален ремонт, а ако е от естествени минерали (които често са природно набраздени и напукани, т.е. не винаги са перфектно полирани, за да се запази уникалният им вид), то тогава бъдете два пъти по-внимателни при почистване.

Точно както при човешкото здраве превенцията е най-доброто лечение, така и всички видове бижута трябва бъдат носени и съхранявани правилно, за да са здрави.

Не е достатъчно просто да си купите ново бижу, а е необходима последваща грижа и постоянно внимание – проверявайте ги за евентуални проблеми и  повреди, като например  разхлабени скъпоценни камъни, което видяно и решено навреме ще предотврати по-нататъшно увреждане или загуба на парчета, а любимите ви бижута ще запазят перфектната си форма в продължение на години.