Гранат трябва да се носи близо до тялото. Неговата енергия стимулира сексуалността, дава енергия и решителност, насърчава сексуалното желание и доброто здраве.

Повишава въображението на приносителя си. Символизира огън, вяра, смелост, истина, грация, изящество, състрадание, постоянство и преданост.

Гранат се смята за камък на месец януари, защото е много траен и здрав. Повечето кристали на граната се добиват от други минерали, а също така и от коритата на реките. Името произлиза от лат. granatus, означава семе от гранатово дърво.

Цветът му е пурпурночервен, безцветен или жълтозелен, кафяв, или черен.

Демантоидът е най-скъпият и рядък гранат. От векове се е смятало, че камъка носи щастие в любовта, предпазва собствениците от неприятели и нормализирали кръвното налягане.

Вижте още:

ГРАНАТ - Стимулира Сексуалността и Доброто Здраве

Цветът на камъка зависи от попадалите в него елементи в процеса на изграждането си. Прекрасните пламенно червени камъни се добиват в Бохемия. Благодарение на желязото в техният състав те получават този уникален цвят. Често се срещат и със зеленикав оттенък, те имат в състава си до 5 % вода наричат ги цариградско грозде и достигат огромни размери. От тях се правят гердани и статуетки. Цветовата гама  е голяма, само синя тоналност липсва. В природата се срещат повече от 25 вида. Бижута от гранат са били известни още от епохата на скитите.

В наше време той се  цени повече от опала и александрита.

Говори се, че камъкът осветявал нощите на Ноевия ковчег и станал талисман на пътешествениците.

Той прогонвал черните мисли и меланхолията.

Видяхте ли най-новите ни предложения?