Евтини бижута, дрехи, техника… днес можете да намерите, грубо казано, под път и над път. Затова решихме да се опитаме да ви бъдем полезни и засегнем и тази, макар и малко по-сериозна от обичайното, тема. Искаме да ви обърнем внимание върху засилващата се тенденция да избираме (отнася се за всички наистина, дори и за нас, които администрираме сайта an-gdesign.com) възможно най-евтиното, когато пазаруваме онлайн и/или офлайн. И не само бижута, а и дрехи, техника, обувки, аксесоари, че дори и храни…

ЕВТИНИ БИЖУТА – КАКВО СЕ КРИЕ ЗАД ТОВА?Да, изгодно е да пазаруваш от т.нар. „китайски сайтове“ (както винаги, и тук не е добре да се поставя всичко и всички под един знаменател, но в случая използваме най-широкоразпространеното мнение, че китайско е равнозначно на некачествено)… Да, спестили сме… Но дали евтиният продукт няма да ни излезе „златен“ в един момент?

Да, надхитрили сме търговците, които ни продават с огромни (понякога да, понякога не) надценки… Но дали не сме ощетили сами себе и близките си, макар и косвено?

Откакто Онлайн Бутик An-GDesign съществува сме получавали много интересни и разнообразни коментари като: „sto prodava6 tolkoz skapo…“; „това същото го има в базара, ама на половин цена…“; „от алчност ще умрете…“; „не знам зако ни имате за прости с тия цени, дето ги бичите…“… и т.н., и т.н… Все цветни… някой ги приемаме с насмешка, но сме имали и откровено обидни…

Наясно сме, че няма как всички да са доволни – „и вълкът сит, и агнето цяло…“ няма как да го бъде… Но също така знаем, че всеки сам преценява за какво и на кого да плати за извършване на дадена услуга или за придобиване на дадена стока – евтини бижута, дрехи, играчки… Недоволните ни разкриват тяхната гледна точка (виж горния абзац), нека обясним и нашата – защо евтиното не винаги си струва…

МИТ №1

В сайтовете за обяви (Базар, Продавалник/OLX, и др.) може да се намери всичко, което се предлага и в Онлайн Бутик An-GDesign, но на поне два пъти по-ниска цена.

ИСТИНА

… е, че наистина можете да намерите нашите не съвсем евтини бижута и аксесоари във въпросните сайтове  – ние също публикуваме там с цел реклама. Енергийна Цветна Гривна CasablancaЦените ни обаче са едно към едно както и в е-магазина ни. Разминаване е възможно само, ако даден продукт е в промоция – не винаги успяваме да синхронизираме информацията, затова по подразбиране за крайна се счита тази оферта/цена, посочена в нашия собствен сайт an-gdesign.com.

Напълно вероятно е да намерите и подобни на нашите продукти – не сме открили топлата вода и голяма част от бижутата ни се „възпроизвеждат“ от мнозина. Други стигат дори до там да използват нерегламентирано изображенията ни, представяйки ги за свои. За съжаление цитираните по-горе платформи за безплатни обяви нямат политика за защита на авторското право, поради което се превръщат в „арена“ на некоректни практики.

МИТ №2

В тези сайтовете хората продават като физически лица, за да си докарат нещо отгоре, но това са жълти стотинки… Едва ли печелят…

ИСТИНА

… е, има и такива хора, разбира се. Те продават книги от личната си библиотека, омалели дрешки от дечицата си, обувки, които не са преценили добре дали ще им станат, техника, която вече не им е необходима, и др. Ето това са „лични обяви“, а не онези профили, които са определили себе си като „частни“ (вместо „фирмени“) и имат стотици обяви за (пре)продажба на стоки внесени от Китай, Турция или някъде другаде. Научете се да ги разпознавате, защото първите са наистина хора в нужда, а вторите – обикновени печалбари, част от т. нар. „сив сектор“ в страната.  На кого бихте искали да сте в помощ действително? Освен това, защо правилата да не важат за всички?

МИТ №3

Всичко, което се казва в тази статия, няма никакво значение – заплатите, пенсиите, доходите в България са толкова ниски, че всичко друго е без значение…

ИСТИНА

… е, че доходите на българите са срамно, дори обидно ниски… Но това не омаловажа написаното тук. Защо ли? Нека го обясним като се ръководим от твърдението, че търговците продават на двойни цени:

Когато купувате от нелицензиран продавач дадена евтина или не стока вие „олеквате“ с примерно 5 лв, „търговецът“ е напред с поне половината от сумата (да речем, че останалото покрива стойността на продукта) и си я прибира доволно в джоба. Той няма други ангажименти нито към обществото (от което и аз, и той, и вие сме част), нито към държавата (на която и аз, и той, и вие сме граждани). Често този тип търговци дори не си плащат задължителните осигуровки, защото смятат, че не дължат нищо на страната си (а точно обратното – само тя им дължи), здравеопазването и пенсионната ни система и без това са скапани, лекарите, държавните служители ВСИЧКИ са корумпирани… тъй че няма да бачка за тях и заплатите им… буквално.

Когато купувате стока от регистриран търговец вие „олеквате“ с 10 лв, търговецът дори не „подушва“ банкнотата/ите, защото те влизат в касата или банковата сметка на търговското дружество, от където поетапно се разпределят за: стоки, суровини, материали, наеми, плащания, заеми, данъци, осигуровки, заплати. Това са страшно много ЗАДЪЛЖИТЕЛНИ месечни и годишни разходи, които уверяваме ви, никой търговец не се опитва да „избие“ с продажбата на една стока и/или стократно завишени цени.

Моля, помислете над всичко това следващия път, когато решите да закупите евтини бижута или други стоки на цени, видимо прекалено ниски и реално ощетяващи не държавата, а нейните граждани!

ЕВТИНИ БИЖУТА – КАКВО СЕ КРИЕ ЗАД ТОВА?

Видяхте ли най-новите ни предложения?