В китайската и тибетската медицина, жадеит се използва като добър енергиен стабилизатор.

Лечителите вярват, че благородния жадеит със своята енергия възстановява нарушената биоенергетика на човека, дава емоционален заряд и регулира кръвното налягане. Енергията му е в състояние да балансира и успокои емоционалните изблици.  Колиетата и гривните, изработени от жадеит имат положителен ефект върху сърцето, кръвното налягане, защитават от влиянието на времето.

В Китай го наричат камъка на небето и символизира петте добродетели на човека.

Маите го считали за култов камък с цена по-висока от златото и може да излекува дори тежките болести. В Египет мислели, че притежава способността да събужда любов.

Бижута от този камък носят на човека щастие и ако го държиш в ръце можеш да сключиш успешна сделка.

Вижте още:

Китайските императори го носели като бижута и се хранели от съдове направени от жадеит, а на жените се е правело комплимент като са им казвали, че са красиви като жадеит. Находища на този минерал са Бирма, Китай и Мексико. От него се изготвят декоративни изделия като обеци, гердани, пръстени и др. и още в древността е привлякъл вниманието на хората към себе си.

Камъкът влияе положително дори и върху растенията, а в музея в Берлин се пази флейта изработена от този камък през ХVІ — ХVІІ в. Жадеитът се е използвал още в каменната ера – правели са оръжия и сечива от него. Камъкът влияе добре на работата на сърцето, укрепва артериалното налягане и ако се носи пръстен с жадеит може да отнеме умората от очите и да излекува късогледство. Качествата му да получава стъклена полировка след обработка, помага на бижутерите да му намират широко разпространение в своите изделия.

Най-ценният жадеит се смята империал, който е полупрозрачен или с тънка зърнеста разновидност на изумрудено зелен цвят.

Жадеит е натриево-алуминиев силикат от групата на пироксените, често съдържа калций, желязо, магнезий и манган. Химичната му формула е NaAI(Si2O6). Твърдостта му е 6,5 по скалата на Мос. Тежестта му е 3,2 грама на куб. см. Разтворимост в окиси след топене. Той е с фино влакнеста структура и плътни агрегати. Цветът му е от светлозелен до тъмнозелен, полупрозрачен и по-рядко се среща виолетов, жълт и черен. Името му произлиза от порт. жиада или от исп. ижада, което означава пъпка. Терминът жадеит е въведен от френският минералог А. Демуром през 1863 г. Цветът му идва от съединенията на хром и желязо.

Видяхте ли най-новите ни предложения?