Най-силната и съответно най-разпространена мантра в будизма е Ом Мани Падме Хум (произнасяна и „Ом Мани Пеме Хунг”).

Правилно е докато я произнасяте да осъзнавате смисъла на тези благозвучни срички.

Ом от една страна е символ на нечистите материя, думи и разум на тялото на този, който произнася мантрата, а от друга – е израз на чистотата на божествените материя, реч и мъдрост на Буда. Следващите срички Ма-Ни в превод означават „скъпоценен камък“ и са израз на пътя – намерението да станеш просветлено, изпитващо съчувствие и любов същество. Пад-Ме (със значение „лотус“), символизират мъдростта. Пълното пречистване на човек се постига чрез неразривното обединение, символизирано от Хум (неразделност).

Вижте още:

Простичко казано, чрез действие и мъдрост, Ом Мани Падме Хум  помага да се „преродите“ – да преобразувате нечистите си тяло, реч и ум в тяхната божествена противоположност – божествените материя, реч и мъдрост на Буда.

Мантра ОМ МАНИ ПАДМЕ ХУМТова става след като всяка от сричките в ОМ-МА-НИ-ПАД-МЕ-ХУМ със своята индивидуална сила започне да променя цялата ни същност, пречиствайки шестте отрицателни емоции в нас – гордост, завист, желание, неведение, алчност и гняв, и зареждайки ни с шестте мъдрости на просветления ум:

Сричка Пречиства Божествен символ
Om Гордост / Егоизъм Мъдрост
Ма Завист Състрадание
Ni Страст / Желание Качество / Ентусиазъм
Pad Невежество / Предразсъдъци Спокойствие
Мe Нищета / Скъперничество Блаженство / Щедрост
Hum Омраза / Гняв / Агресия Доброта / Състрадание

ОМ МАНИ ПАДМЕ ХУМ пречиства отрицателното напрежение и егото, усъвършенства шестте божествени действия – щедрост, хармония, издръжливост, ентусиазъм, съсредоточаване и прозрение.

ИЗБЕРЕТЕ СИ БИЖУ С НАЙ-МОЩНАТА МАНТРА

Мантра ОМ МАНИ ПАДМЕ ХУМТвърди се, че ОМ МАНИ ПАДМЕ ХУМ е една от най-мощните молитви за силна защита срещу всички лукави помишления, отрицателни енергии и болести.

В Махаяна Сутра е писано, че Авалокитешвара дал своята мантра на самия Буда, който на свой ред му дал благородната задача да помага на всички същества във Вселената да достигнат просветление. В този момент всички богове започнали да ги обсипват с цветя, земята се разтресла и закънтяла от звука ОМ МАНИ ПАДМЕ ХУМ ХРИ.

Ето един куплет:

„Авалокитешвара е като Луната

чиято хладна светлина

гаси огъня на самсара.

И в нейните лъчи нощем

цъфтящият лотос

разтваря своите листи.“

Видяхте ли най-новите ни предложения?