През последните години, не само в България, а и по света, в модата и тенденциите при аксесоарите упорито се промъкват авторите на ръчно изработени бижута

– по-специално на почит са ръчно изработени бижута – уникати, създадени и продавани само в една единствена бройка.

В свят на масова бижутерия, на безконтролни реплики и фалшификати, в индустрия за милиарди, в която главна дума дълго време имаха благородните материали и скъпоценните камъни, да се открие нещо уникално, неповторимо и същевременно на достъпна цена, е почти мисия невъзможна…

Тук включваме не само така търсените и предпочитани гривни и др. бижута от полускъпоценни камъни, а и изделия, плод на невероятен творчески потенциал, усъвършенствани техники и разнообразни и понякога крайно неочаквани материали – напр. епоксидна смола, глина, дърво, хартия, рециклирани суровини и др…

Обещаваме в по следваща статия да ви запознаем с някои от предпочитаните от нас творци на ръчно изработени бижута от материали, различни от минералите!

Да… жените (а и не само те) са влюбени до болка в аксесоарите – обици, гривни, гердани брошки, шалчета и др. подобни, винаги са способни да им повдигнат настроението.

Ако използваме кулинарната лексика, аксесоарите са онази подправка, която придава на ястието истински, завършен вкус и те кара да искаш още и още…

Тези малки детайли внасят в ежедневието ни чар и усещане за стил, правейки визията ни забележима и впечатляваща, като разбира се спазваме правилото за умереност.

Вижте още:

Ръчно Изработени Бижута – Да или Не?!

Сигурни сме, че почти всяка жена има в личното си чекмедже забравени и ненужни `китайски боклуци` от непознати материали, със странни `съставки` и част от партида от най-малко 10 000 бройки.

Някои може би са ни подарени, други сме си закупували в миг на `несвяст`, но почти сигурно е, че не сме ги слагали повече от веднъж в живота си…

Причините са много, но и една е достатъчна – в крайна сметка разбираме, че това са некачествено изработени, единствено с цел продажба джунджурийки, които нито ни носят усещане, че сме специални, нито ни правят различна.

Дори нещо повече – вероятността да срещнем друга дама с абсолютно същото бижу, е много по-голяма от тази лично да се ръкуваме с Папата.

Ръчно Изработени Бижута – Да или Не?!Алтернативата е една – ръчно изработени бижута и аксесоари, с които ще бъдете уникални и стилни, без да се налага да въздишате по недостижимите красоти в скъпите бутици или неволно да поддържате китайската икономика.

С едно уникално създадено творение, ще можете по-пълно и истински да изразите себе си, при това на съвсем достъпна цена.

Но като напълно запознати със страховете на своите клиенти, коректно е да обърнем внимание и на тях.

На първо място най-често задаваният ни въпрос е:

`Наистина ли ръчно изработено е равносилно на уникат?`

или

`Пазарът се напълни с ръчно изработени бижута! Не загубиха ли по този начин  своето очарование?`

И на двата въпроса конкретен отговор няма или ако сме искрени, за нас отговорите ще са съответно `не` и… `не` !

Защо?!

Вероятно много колеги няма да се съгласят с нас, но наистина не смятаме, че `ръчно изработено` автоматично означава `уникат`. Да, вярно е, че дори да са част от серия, дори да повтарят или наподобяват общ дизайн, самият процес на работа прави всяко едно бижу уникално и различно. Но нашето лично мнение е, че едно

`уникално творение` трябва само да може да се открои като такова, а не да се налага да ви се обяснява, че е…

На втория въпрос отговаряме с още по-непоклатимо и твърдо `не`…. Пазарът, ако въобще трябва да наричаме този аспект на изкуството пазар, е толкова жаден за индивидуалност и естетика, че просто няма как да `прелее`, независимо колко таланти ще огреят хоризонта. Освен това ежедневно се откриват нови суровини и техники за изработка, които съответно водят и до нови дизайни, а оттам и до безкрайна вълна… от изкушения…

Няма как да се изчерпа тази творческа ниша, както и няма опасност автентичните ръчно изработени бижута да загубят своето очарование.

Винаги можете да бъдете сигурни, че ще намерите нещо, което ще ви убеди в това…

Ръчно Изработени Бижута – Да или Не?!Друг страх за клиентите е качеството на използваните материали и дали те не биха причинили здравословни неудобства на човека, който ги носи, както и издръжливостта им.

Истината е, че съвременната бижутерска сплав, различна от благородните материали като златото и среброто например, се различава много в състава си от разпространената преди години масова бижутерия.

Твърди се, че не предизвиква алергии и кожни обриви, но ние винаги държим да подчертаем, че кожата е елемент от човешкото тяло с изключително индивидуални изисквания и нужди, затова препоръчваме на клиенти, които имат притеснения, да не рискуват и да се спират на ръчно изработени бижута само от полускъпоценни камъни и други естествени суровини.

От друга страна издръжливостта на този род бижута зависи изцяло от техниката, материалите, поддръжката и качеството на изработка.

Не може да очаквате красивите `хартиени бижута`, създадени на основата на квилинг техниката, да са с продължителност на живот, колкото пръстен от сребро, например, нали?

Всеки материал подлежи на износване, а от дизайнерите и от клиентите зависи, това износване да е естествен процес, а не в резултат на повреда, неправилна грижа или недобра изработка.

В заключение можем да кажем, че избирайки ръчно изработени бижута и аксесоари, може да сте сигурни, че ще притежавате от вай-важните съставки, които всеки творец волно или неволно влага от себе си:

любов, въображение, фантазия, надежда, вяра, както и собствените си познания…

Именно тези съставки правят всички бижута ръчна изработка уникални и неповторими, специални и интересни, различни и изкушаващи… Тук е мястото да ви припомним и красивите думи на Ребека Джой Плет, независим творец от Ванкувър, Канада:

Видяхте ли най-новите ни предложения?