Значението на турмалин е духовното развитие, събуждане на творческите способности и духовно пречистване.

Турмалин пречиства духа и прояснява разума, помага за концентрацията, полезен е при медитация, зарежда със сили и връща вярата в собствените възможности.  Дарява с усещане за увереност и защитеност.

Накитите с турмалин се носят за гонене на излишните мисли и чувства, страхове и тревоги.

Много африкански шамани са го използвали, защото достигал до душата и е енергетиращ камък.

Използвал се  и за да придобиват видения за да разберат кой им причинява зло.

Вижте още:

Турмалина с черен цвят го наричат Шорл и цветът си получава от наличието на желязо в състава си. Счита се, че този камък е и пазител, предпазва от нещастия и негативна енергия. А някои го подаряват на 8-мата година от брака.

При съхранението му трябва да се предпазва от надраскване и силен удар, а също трябва да се избягват и резките температурни промени.

В никакъв случай да не се почиства в ултразвукови ванички, защото ще се повреди. Той е познат още отпреди 2000 години и днес се използва в някои електронни устройства. В една Египетска легенда се говори, че по пътя от земята към слънцето турмалина е попил в себе си всички цветове на дъгата. Има турмалини които променят цвета си на дневна и изкуствена светлина и има ефекта на котешките очи. Едноцветните кристали се срещат рядко и в един кристал можем да видим различни нюанси на цветове. Отделните цветови разновидности имат в търговията собствени имена. Например червени са известни като от лат.  rubella – червеникав. Местонахожденията им са в Калифорния, Цейлон и Мадагаскар, а най-големи са открити в Бразилия с дължина 130 см.

Цената на такива кристали може да достигне до милион долара!

Турмалините са боросиликати с изключително сложна структура. На цвят са безцветен, зелен, син, жълт, червен, розов, черен, вариации на зеленото и розовото, цветовете му се образуват от наличието на чужди елементи и от местата в които се образува.

Името му произлиза от сенегалски turmali или tormally (многоцветен).

При нагряване привлича малки предмети като пепел, влакна и късчета хартия, има тригонална кристална структура и твърдост от 7,5 по скалата на Мос.

Видяхте ли най-новите ни предложения?