За да отбележим подобаващо настъпването на „новото 20“, а и за да продължим традицията си да ви запознаваме с автори, които истински ни впечатляват, днес ви представяме най-милата Мила, която сме срещали. Тя изработва уникални бижута с фини, нежни шевици, вплели езическите ни вярвания и фолклорни мотиви от различни краища на родината ни.

Няма съмнение, че ръчната изработка е с вековни традиции по нашите земи: тъкачество, плетене, везане – само част от множеството занаяти, които сме развили, съобразно собствената си културна идентичност. От тази гледна точка не е изненада, че бродирането и вплитането на български шевици в бижута, аксесоари, дрехи и др., през последните години се възроди с пълна сила. Всъщност няма нищо лошо в това – чудесно е, че оценяваме собственото си наследство, а не се захласваме само по чуждата култура.

Наскоро ни попадна новият рекламен слоган на известна българска верига ресторанти: „Българското е на мода“ , пишеше на огромен билборд. Прозвуча ни грозно… – нима „българското“ е вид модно течение?!

Трябва да признаем обаче, че наистина се наблюдава тенденция на завръщане към българските символи и традиции. Защо изобщо сме се отделили от тях е дълъг въпрос… Днес някои се изкривяват гротесно (по личното ни и скромно мнение), но други – са истинско олицетворение на българщината и родовата ни принадлежност. 

Затова много държим в нашата рубрика „Представяме ви…“ да ви запознаем с Мила Милчева  от Велико Търново – журналистка по професия и пазителка на българщината по призвание.

Шевиците на Мила: Изкуство със Сърце и ДушаШевиците на Мила: Изкуство със Сърце и Душа

Шевиците на Мила: изкуство със Сърце и Душа

Много хора са на мнение, че сред многообразието от накити с ръчно везани шевици е трудно да се откроиш… От опит знаем и ще си позволим да ги оборим, че не е точно така – убедени сме, че с желание всеки може да научи даден занаят, но малцина умеят да влагат сърце и душа в това, което изработват. Така „разкрихме“ Мила – видяхме душата, с която излива думите, и сърцето, което води ръката ѝ бод по бод.

„Най-голямата радост от заниманията ми с бродериите е общуването с искрени и добри хора. Невероятно е усещането, че дарявам усмивка на някого с труда си.“ – споделя Мила Милчева в своята фейсбук страница Embroidery by Mila.

Тя разкрива още, че голяма част от бижутата се шият под лупа – бодчетата, които се правят, са толкова малки, че няма как да се изпълнят, ако няма увеличение на материята.

„Част от тях пресъздават богатството на българската шевица от различни краища на страната. Други са моите първи опити за пресъздаване на изкуството микробродерия, създадено от австрийската императрица Мария-Тереза през 18 век – винтидж украшения, изпълнени с техниката petit point.“

Още от темите в нашия блог:

Шевиците на Мила: Изкуство със Сърце и Душа

В произведенията на търновската майсторка са вплетени не само избрани фолклорни мотиви, но и различни цветни елементи. Което ги прави още по-подходящи за подарък независимо от повода.

Но защо според нас Мила се отличава от останалите творци, предлагащи бижута с ръчно везани шевици? Ще ви изненадаме, но нас тя ни впечатли с думите си… С отличното познаване на това, което изработва, на символите, които реализира… Познанието е богатство, а докосвайки се, макар и само виртуално, до Мила ние пълним очите си с красота, а ежедневието си с любопитни факти от фолклора ни. Факти, които сме позабравили или никога не сме знаели, но напълно разбираме, че е важно да бъдат съхранение.  Което показва колко ценни са хора като Мила…

А традиционните шевици, както Мила сама се изразява, са нейното обяснение в любов към Родината… Затова и творенията ѝ са прекрасен избор за вас или за подарък на скъп до сърцето ви човек! Повечето са уникати, а освен това е готова да изпълни поръчка или да направи нещо по желание на клиента като мотиви и цветове.

Празниците никога не свършват, но идеите за подаръци – да! Възползвайте се от нашето ново „откритие“ Embroidery by Mila и направете стилен, символичен и наистина запомнящ се жест на внимание!

Можете да откриете красивите шевици на Мила във Фейсбук или да разгледате и поръчате от нейния онлайн магазин IGLIKA

Видяхте ли най-новите ни предложения?