От древни времена аметист се смята за един от най-могъщите талисмани.

Но не защото има силата да промени събитията или да извика късмета на наша страна. Този загадъчен виолетов камък подпомага духовното израстване и себепознанието.

Аметист се счита за виолетов или червеникав кристал от кварц, който представлява двуокисен кремък. Историята на аметиста, както и на много АМЕТИСТ - Най-Могъщият Талисмандруги камъни е свързана с религията. Известно е, че той е бил един от дванадесетте камъка които са украсявали нагръдника на юдейския първосвещеник който служил във храма на Йерусалим.

Според библията аметистът е украсявал стената на Новият Йерусалим.

Аметистът станал символ на небето. Той е бил известен още в Египет, според писанието в книгата на мъртвите египтяните, слагали този камък върху телата на умрелите.

В гробниците на фараоните са били отрити много аметисти във формата на сърце, като са смятали, че този камък дава живот.
Египтяните вярвали, че камъка е източник на свръхестествени вибрации.

Вижте още:

Виолетовият цвят оказва успокояващо въздействие върху нервите и успокояват своя притежател. Името на камъка идва от древногръцки и означава „въздържател“, и се е считало, че лекува алкохолизъм.

Древните смятали, че ако пият вино от аметистова чаша няма да се напиват – аметистът отстранява опияняващите действия на алкохола. Според легендата, древните гърци вярвали, че аметиста е кръстен на красивата нимфа Аметио, която била залюбена от бога на виното Дионис. Но Аметио била влюбена в овчара Сирикос и отхвърлила любовта на Дионисий.
Обиденият бог преследвал нимфата и се опитал да я прегърне. Аметио повикала на помощ на Артемида, и за да я спаси от Дионисий, тя я превърнала в камък.

В памет на отхвърленият Бог, аметиста е получил способността да пази собственика си от пиянство.

Как ще обясним този факт?

Древните забелязали, че когато му смесвали виното с вода в чаша, изработена от този минерал, виолетовият ѝ оттенък спомагал да се извърши тази дейност незабелязано, като придавал на разреденото вино повече цвят.

Има поверие, че ако направим от аметист  формата на сърце върху пръстен, което е обковано със злато и сребро, то той ще донесе на младоженците благословия, щастие и спокойствие в живота им до края на техните дни.

Смята се още, че като се постави под възглавницата помага срещу безсъние, а като се стрие помага за гастритните болки, черния дроб и лекува изгаряния.

Видяхте ли най-новите ни предложения?