Мрачният Оникс увеличава щастието, интуицията и инстинктите.

Оникс е добър камък за спортисти или хора поставени под екстремно умствено и емоционално напрежение, носи баланс на ума и тялото, както и силата на духа. Той също така намалява сексуалното желание и помага да променим лошите си навици. Препоръчва се за непостоянните и вятърничави хора, защото ще им помогне да слязат на земята и да фокусират вниманието си, помага постигате целите и задачите си с по-голямо самочувствие.

Според поверията укрепва паметта, помага при възпаления, против колики и когато го носиш изостря слуха.

Обкован със сребро може да ти помогне при болки в сърцето и лекува безсъние. Оникс от арабски означава печал, скръб. Цветът му се променя от светло до тъмно кафяво, има и прозрачни разновидности, които в дълбочина до 3-4 см., имат тънки рисунки от редуващи се розово златисти ивици.

Според окраската си се дели на арабски – черно-бял, карнеолов – червено-бял, сардоникс – сиво-кестеняв и бял, халцед – сиво-бял, ониксов ахат – сив с различни оттенъци и се среща рядко. Твърдостта му е 3-4 по скалата на Мос и се среща в Алжир, Египет, Пакистан, Армения, Туркестан и Киргизия.

Вижте още:

Използвал се е за направата на облицовка в древен Египет и Вавилон, а в Рим за мозайки. От една легенда разбираме, че в храма на Соломон стените нямали прозорци, но било достатъчно светло заради мозайката направена от този камък. Калцитовият оникс и днес се използва в пластиката, за направата на вази, свещници и други декоративни изделия, а също се използва и в мозайките и облицовките.

За бижутата е евтин материал и се използва предимно сардоникса в който има  по-висока чистота.

Видяхте ли най-новите ни предложения?