Тюркоаз се смята за най-силният талисман за победа, богатство и избягване на всяко зло.

Тюркоаз е смятан още за универсален лек, който снема отрицателната енергия, но е особено полезен за очите. За да подобрите зрението си, съзерцавайте за няколко минути сутрин красивия камък.Ацтеките са го наричали небесен камък и мислели, че това са сълзите на небесна богиня. Сините тюркоази са почитани от египтяните в чест на Изид , а римляните на Венера и гърците на Афродита.

ТЮРКОАЗ - Талисман за Победа и БогатствоПрез средновековието са го слагали в люлките на момиченцата, а девойките са ги носели като амулети за любов. Хубаво е да се подари камък от тюркоаз на петата годишнина от брака.

Камъкът носи щастие, любов и успех, но носен от лоши хора бързо губи своите способности. Също когато съществува някаква опасност той променя цвета си. А ако ви подарят тюркоаз и впоследствие избледнее, то този който ви го е подарил си е променил чувствата си към вас.

Предпазва от нищета и наричан още „камък на общуването“, осигурява равновесие, защитава от негативността и привлича любовта, пази от грижи, караници, вражди и гняв. Трябва да се съхранява отделно от други камъни, за да не го надраскат. Интересно свойство е, че тюркоазът предупреждава за опасност, когато губи блясъка и наситеността на цветовете си. Според легенда, благодарение на тази сила на камъка, цар Иван Грозни е предрекъл собствената си смърт. Той забелязал промяната на камъка и разбрал, че настъпва неговият край.

Вижте още:

Както и човекът, тюркоазът има младост, зрелост и старост и постепенно променя цвета си от син в синьо-зелен до зелен. Тюркоазът е фосфат съдържащ мед, желязо и алуминий. По химически състав е непостоянен, формулата му в проценти е CuO — 9.57, AI2O3 — 36.84, H2O — 19.47, Pb2O — 34.12. Твърдостта му е 5 — 6 по скалата на Мос, а плътността – 2,6 — 2,9 грам на куб. см. Цветът му варира от небесносин, зелено-син, до ябълково зелено, също така може да бъде бледо син и зелено-сив. Блясъкът му е стъклен даже восъчен до матов.

Името тюркоаз идва от средновековието през ХІІІ в. от френското turquoise или turc което означава турски защото е пренесен от Турция в Европа.

Когато има продължително излагане на различни въздействия като слънчевата светлина, химикали, топлина, даже и сапунена вода и пот, той си променя цвета.

Видяхте ли най-новите ни предложения?