Флуорит е в състояние да освободи от стреса, да избави от депресия и гняв.

Накитите с флуорит увеличават аналитичните умения на своя собственик. В индийската йога той е известен като един от най-мощните магически минерали. Смята се, че той помага за отваряне на “третото око”, влияе на съзнанието, развива интуицията, за организиране на мислите и достигане до състояние на вътрешен мир. В древността са го използвали за направата на изделия като вази, различна посуда, ковчежета за бижута и украшения. Той е природно лечителен и успокоява ума.

Флуорит помага при лечението на кожните тъкани и премахва петна по кожата. А също така и при епилепсия, сърдечни проблеми, склероза, ревматични възпаления и болки в главата.

Флуорит е камъкът на откривателите и хората които се занимават с наука. Камъкът помага за духовното израстване на човека.

Флуорит умее да събира всички видове енергии и да ги отдава на своя притежател, в резултат на това може да предостави на стопанина си да слуша музиката на сферата или да откликне на пеенето му. Но все пак това може да стане само ако самият камък пожелае. Препоръчва се за зодиите Водолей, Близнаци и Стрелци. Установено е, че ако се сложим в помещение такъв камък, то той ще очисти стаята от вредни влияния. В Индия е считан за един от мощните магически камъни и се използват топки от този минерал за медитация.

Вижте още:

Находища на флуорит има в Турция, Германия, Италия, Норвегия, Гренландия, Великобритания, Канада, САЩ, Русия, България и много други. Използва се в металургията, химическата промишленост, керамиката, оптиката и бижутерията. Флуорит е вид минерал с хим. формула CaF2. Твърдостта му е 4 по скалата на Мос, а плътността -е 3,18 грама на куб. см. Цветът му е син, жълт, зелен и е с оттенъци, рядко се среща безцветен, а също така може и да флуоресцира.

Камъкът е типичен флуоресциращ минерал, при нагряване и облъчване от ултравиолетови лъчи, той фосфоресцира. Под действието на външни фактори като радиация, решетката на кристала може да се промени и да се появят дефекти. Особено много дефекти се появяват, ако в минерала има примеси на уран и тории. Решетката на йонният минерал има колкото положителни толкова и отрицателни заряда.

Името му идва от лат. fluor – флуор, течен и това свойство го открива ученият Георг Бауер, който му дава това име. Формата на кристалите е с кубичен, октаедричен или ромбододекаедричен хабитус. Цветът на флуорит е придобит от примеси на хлор, желязо, уран и тории, тъмно виолетовите кристали съдържат голямо количество стронции, а зелените съдържат самарии.

Видяхте ли най-новите ни предложения?