Лятото е в разгара си – дъждовно или не, мнозина вече са планували морската си ваканция и с нетърпение очакват дните в които краката им свободно ще потъват в пясъчния бряг…

А дамите, типично по женски, се чудят… имат ли място различните бижута и аксесоари в плажното облекло?

Знаете ли всъщност какви бижута са подходящи, как да ги опаковате и опазите от морския климат, пясък, солена вода?

Ето няколко съвета които да следвате:

1. ДА БЪДЕШ ИЛИ ДА НЕ БЪДЕШ… С БИЖУТА на плажа?

Защо не?! Но трябва да подбирате украшенията си внимателно точно както го правите и в ежедневието –  за работа, за разходка, за сватба или друго тържество. Същото е и с плажните аксесоари – правилно носени, те ще подчертават ефектния ви тен, модния ви бански, а защо не и ефирния ви тоалет, ако ви предстои коктейл на плажа или нощна забава край морето!

Здравият разум подсказва, че за лично спокойствие не бива да съчетавате пясък и бижута, но ние вярваме в максимата „Трай, бабо, за хубост!“ и знаем, че перфектният външен вид изисква внимание и грижа, в това число – и за аксесоарите ни!

2. СТУДЕНАТА ВОДА

Естествено, не винаги можем да предвидим всичко и просто се окичваме с предпочитаните украшения, като дори не предполагаме за последствията… например от студената вода. Понякога морската вода не достига идеалните градуси и съвсем не може да се нарече „топла“, а си е откровено „ледено студена“. Дори и да не ви прави впечатление температурата и да обичате свежото усещане, имайте предвид, че студеното кара нашето тяло да се свива! Т.е.?!

Т.е. това включва и вашите ръце и съвсем лесно може да изгубите венчалната си халка или друг пръстен. 

Затова помислете преди да се потопите в примамливия морски хлад и дали не е по-добре любимите ви бижута да останат на сигурно място… извън водата! Няма нужда да припомняме, че има прекрасни и нетрадиционни видове бижута, които изобщо не е желателно и препоръчително да бъдат мокрени било в студена или топла вода!

Вижте още:

3. ПЯСЪК

Пясъкът, колкото и да е гостоприемен към вас, е изключителен враг на бижутата ви, като особено значение има от какъв материал са изработени. В основата си пясъкът е силициев диоксид със силно абразивни свойства. Твърдите  благородни метали – злато, сребро, платина, титан и т.н., няма да бъдат засегнати, както и някой видове скъпоценни камъни, но има по-меки кварцови минерали, като цитрин и аметист например,  при които рискът от надраскване е особено голям.

7 съвета за носене на бижута на плажа

4. СОЛ и СЛЪНЦЕ

Нищо ново под слънцето, разбира се…

Не просто трябва да се съобразявате с температурите и пясъка – трябва да предвидите и солта, която, не се заблуждавайте, не се съдържа само в морската вода, а и във въздуха. Друг източник на сол е човешката пот, която на плажа се отделя в неограничени и неконтролируеми количества и същевременно е в най-пряк досег с аксесоарите ви.

Пораженията от солта не се визуализират мигновено, а имат дългосрочен „ефект“, особено върху някои черни метали (желязо и стомана), а при така наречените абсорбиращи материали – дърво, корал и др., които „попиват“ солта, с течение на времето може да доведе до гниене.

Солта е вредна и за медта и за различните метали съдържащи мед.

Слънцето само по себе си не е най-опасният враг на аксесоарите ни, но влиянието му може да се прояви в избледняване на цветовете или изтъняване на материите – винаги зависи от състава на бижутата.

От друга страна, помислете дали е добре да придобиете тен, а около врата или китката ви да останат светли петна от по-обемните ви накити? Тук стигаме до следващата точка…

5. ПЛАЖНИ ЛОСИОНИ И МАСЛА

Разгледахме обстойно влиянието на природата върху аксесоарите ни, но какво да кажем за най-често използваните козметични  мазила през лятото и на плажа – лосиони и масла? Всички те съдържат химикали, които могат да влязат в реакция с материалите на бижутата, които носите. Могат, да, но това ще са минимални поражения и то в дългосрочен план.

Химикалите, които влизат в състава на козметиката по принцип, трябва да са безопасни, иначе не би било възможно да се продават свободно в търговската мрежа, а ние упорито да мажем телата си с тях ден след ден…

Т.е. те  биха навредили (ако изобщо доведат до вреда) в минимална степен и на украшенията ви, главно в промяна на цвета им, като всичко отново зависи от материалите вложени в изработката на съответните накити.

6. Е, добре?! Кои бижута са подходящи за плаж?

Както посочихме в началото, логиката сочи, че най-правилно е да се разхождаме по плажа и да плуваме в морето без аксесоари, но все пак в името на добрия стил и модните тенденции, можете да се доверите на бижута от твърди полускъпоценни камъни.

7. ПОЧИСТВАНЕ

Дори и само след ден на плажа, трябва да отделите нужното време и внимание на бижутата с които сте били. Носете си и използвайте специална четка за бижута за да отстраните невидимите песъчинки пясък, които евентуално са се вмъкнали в малките пукнатини и процепи на любимите ви накити, а под студена течаща вода, ще ги измиете от натрупаната сол или полепналите плажни масла.

Съхранението е както сме ви препоръчвали вече – ако е възможно, в отделни джобчета или кутийки, за да не се “нараняват” едно друго при допир.

Видяхте ли най-новите ни предложения?